Verotili, verotuspäätös (skattebesked)

Verotili

Kaikki, jotka maksavat jossain muodossa veroja, saavat verotilin veroviranomaiselta. Tämä tili sisältää kaikki ne verot ja maksut, joita veroviranomainen käsittelee, mutta ei vähennyksiä, jotka tehdään ulkomailla asuvien lähdeverotuksessa (SINK-vero). SINK-vero on lopullinen vero, jota rajoitetusti verovelvollinen maksaa esimerkiksi palkasta ja eläkkeesä.

Verotiliin kootaan maksamasi verot, ennakonpidätykset ja lopulliset verot.

Yksityishenkilöt tulevat kosketuksiin verotilin kanssa yleensä kerran vuodessa lopullisen veron yhteydessä. Riippumatta siitä, oletko itse vai työnantajasi ennakonpidätysten maksajana, niiden tulee mahdollisimman hyvin vastata sinulle lopullisesti määrättävää veroa.

  

Verotuspäätös

Kun veroilmoituksesi on tarkistettu, lasketaan lopullisen veron määrä. Tulos näkyy verotuspäätöksellä

Kaikki eivät saa verotuspäätöstä samanaikaisesti. Verotuspäätöksiä lähetetään neljästi vuodessa: huhti- kesä-, elo-, ja joulukuussa.

Jos veroviranomainen on tutkinut verotuksesi, saat päätöksen ja samassa yhteydessä saat myös lopullisen verotuspäätöksen. Tämä tarkoittaa, että voit saada lopullisen verotuspäätöksesi eri aikaan kuin yllä mainitut.

Jos olet verovuoden aikana maksanut lähdeveroa (SINK-vero), niin saat todistuksen maksetusta SINK-verosta viimeistään 15 joulukuuta verovuotta seuraavana vuonna. Näitä päätöksiä aletaan lähettämään vuonna 2022.

Jos veroja on maksettu liian vähän 

Jos lopullinen vero on korkeampi kuin ne ennakonpidätykset, joita on maksettu vuoden kuluessa, jäljelle jäävä osa täytyy maksaa jäännösverona. Verovelan korko lasketaan päiväkohtaisesti. Sinulla on 90 vuorokautta aikaa maksaa jäännösvero verotuspäätöksestä ilmenevästä päätöspäivämäärästä.Tämän jälkeen veloitetaan korkoa ("kostnadsränta"), joka voi olla noin 16 %.

Jos lasket että verotilin alijäämä on korkeintaan 30 000 SEK, vältyt koroilta jos maksat jäännösveron niin, että se on kirjattuna veroviranomaisen pankkisiirtotilillä ennen 3. toukokuuta sinä vuonna kun verotus toimitetaan. Jos taas lasket, että verotilin alijäämä ylittää 30 000 SEK, maksat jäännösveron niin, että se on kirjattuna veroviranomaisen pankkisiirtotilillä viimeistään 12. helmikuuta sinä vuonna kun verotus toimitetaan. Tällä tavalla vältyt maksamasta korkoa.

Jos maksat verotilille ulkomailta, lue lisää skatteverket,se.

Liikaa maksettu vero

Ellet ole ilmoittanut pankki- tai "plusgiro"-tilinumeroa saat maksuilmoituksen, jos summa on vähintään 2 000 kruunua. Alle 2 000 kruunun summa jää verotilillesi. Sinulla on kuitenkin mahdollisuus pyytää palautusta, vaikka summa olisi alle 2 000 kruunua mutta yli 100 kruunua.

Jos olet maksanut liikaa veroa, maksetaan sinulle verot takasin, jos verotililtä saamasi päätöksen mukaan tilillä on saldoa vähintään 100 SEK. Jos saldoa on vähemmän kuin 100 SEK sää saldon määrä verotilillesi.

Sinun tulee ilmoittaa pankkitilisi numero, jotta veronpalautus voidaan maksaa automaattisesti. Muutoin rahat jäävät verotilille odottamaan, kunnes itse vaadit saldon maksua. Saadaksesi palautuksen, sinun tulee ilmoittaa pyynnön yhteydessä ruotsalainen tai ulkomainen tilinumero. Ohjeita ilmoittamisesta löytyy skatteverket.se.