Väestörekisteri

Sinun tulee tehdä muuttoilmoitus kun muutat Norjaan tai Tanskassa.

Kun muutat Tanskaan

Jos suunnittelet asuvasi Tanskassa yli kuuden kuukauden ajan, on sinun ilmoittauduttava Tanskan väestörekisteriin viiden päivän sisällä maahanmuutosta.

Ilmoitus Tanskaan muutosta edellyttää henkilökohtaista käyntiä muuttokunnan kansalaispalvelukeskuksessa (Citizen Services Centre / Borgerservice). Yhteyttä voi ottaa myös kansainväliseen kansalaispalvelukeskukseen (International Citizen Service (ICS), jolla on palvelupisteitä Aalborgissa, Aarhusissa, Odensessa ja Kööpenhaminassa.

Tämä pätee myös Tanskan kansalaisiin, jotka ovat muuttamassa takaisin Tanskaan. Jos muutat Tanskaan perheinesi, väestörekisteriin ilmoittautuessa tulee jokaisen perheenjäsenen näyttäytyä henkilökohtaisesti muuttokunnan kansalaispalvelukeskuksessa tai ICS:ssä.

Se, millaisia asiakirjoja sinun tulee ottaa mukaan riippuu siitä mistä maasta tulet. Lisätietoja löydät muuttokuntasi internetsivuilta osiosta ”Borgerservice” tai osoitteessa International House Copenhagen - Apply your cpr number here

Lue lisää. icitizen.dk SIvuilta löydät tarkistuslistoja ja tiedot lähimmästä ICS:stä josta saat henkilötunnuksen.

Kun muutat toiseen Pohjoismaahan

Jos muutat Tanskasta toiseen Pohjoismaahan, sinun tulee ilmoittaa muutostasi vain kyseisen maan väestörekisteriin.

Henkilötunnus

Kaikki Tanskassa asuviksi rekisteröidyt henkilöt saavat tanskalaisen henkilötunnuksen.

Henkilötunnus muodostuu kymmenestä numerosta. Kuusi ensimmäistä numeroa ovat henkilön syntymäpäivä (PPKKVV), ja neljä viimeistä numeroa ovat juoksevia numeroita. Aivan viimeinen numero (tarkistusnumero) kertoo henkilön sukupuolen. Naisten tarkistusnumero on parillinen, miesten pariton.

Henkilötunnus on sama koko eliniän ja sitä tulee käyttää kaikessa yhteydenpidossa tanskalaisten viranomaisten kanssa.

Jos et asu Tanskassa, mutta saat Tanskassa veronalaista tuloa, sinulla tulee olla henkilökohtainen verotunnus (“skattepersonnummer”) saadessasi korvauksen. Löydät lisää tietoa kohdasta ”Skattekort”.

Sinun tulee kertoa henkilötunnuksesi tai verotunnus avatessasi pankkitilin tanskalaisessa pankissa. Nykyään pankkitiliksi avataan ns Nemkonto