Asutko Islannissa ja työskentelet toisessa Pohjoismaassa?

Seuraavassa on tietoa sinulle, joka asut Islannissa ja teet töitä toisessa Pohjoismaassa yksityissektorilla. Tämä ohje koskee vain tästä työstä saadun tulon verottamista.

Lue tästä, jos työskentelet julkissektorilla, merimiehenä, lentohenkilöstössä, tanskalaisella tai norjalaisella mannerjalustalla, tai saat tuloa toiminnastasi taiteilijana tai urheilijana.

Työnantajasi on työskentelyvaltiosta

Maksat tuloistasi veroa työskentelyvaltiossa. Sinun tulee kuitenkin ilmoittaa ulkomaiset tulosi islantilaisella veroilmoituksellasi. Et maksa veroa Islannissa samasta tulosta, mutta se voi vaikuttaa muiden tulojesi verotukseen, sekä perusvähennyksen suuruuteen että siihen millä veroprosentilla muita tulojasi verotetaan.

Työnantajasi on muualta kuin työskentelyvaltiosta

Maksat veroa työskentelyvaltiossa, jos joku alla olevista ehdoista täyttyy

  • oleskelet työskentelyvaltiossa enemmän kuin 183 päivää perättäisten 12 kuukauden ajanjaksolla,
  • työnantajallasi on kiinteä toimipaikka työskentelyvaltiossa, tai
  • olet työskentelyvaltiossa vuokrattuna työntekijänä.

Maksat veroja Islannissa, jos mikään edellä mainituista ehdoista ei täyty.

Vaikka maksat tuloistasi veroa työskentelyvaltiossa, sinun tulee ilmoittaa ulkomaiset tulosi islantilaisella veroilmoituksellasi. Et maksa veroa Islannissa samasta tulosta, mutta se voi vaikuttaa muiden tulojesi verotukseen, sekä perusvähennyksen suuruuteen että siihen millä veroprosentilla muita tulojasi verotetaan.

Johtokunnan jäsenen palkkio 

Maksat veroja Islantiin, jos saat korvausta toimimisesta johtokunnan tai muun hallintoelimen jäsenenä toisessa Pohjoismaassa olevassa yhtiössä. Tulo on veronalaista myös yhtiön kotivaltiossa.  Tämä koskee maksettua korvausta riippumatta siitä missä työ on tehty.

Jos maksat tulosta veroa molempiin maihin, Islannissa huomioidaan vero, jonka olet maksanut toisessa Pohjoismaassa. Hyvitystä ei kuitenkaan voi saada enempää kuin mitä olisit maksanut veroa vastaavasta tulosta Islannissa.

Sosiaaliturva

Tilanteessasi on erityisiä säännöksiä, joiden perusteella päätetään minkä maan sosiaaliturvalainsäädännön piiriin kuulut. Ota yhteyttä Islannissa Tryggingastofnun ríkisins (www.tr.is)  tai työskentelyvaltiosi sosiaalivakuutusviranomaisiin saadaksesi lisätietoja.

Valitse toinen maa tst:   Tanska | Norja | Suomi | Ruotsi