Asutko toisessa Pohjoismaassa ja työskentelet Islannissa?

Seuraavassa on tietoa sinulle, joka asut toisessa Pohjoismaassa ja teet töitä Islannissa yksityissektorilla. Tämä ohje koskee vain tästä työstä saadun tulon verottamista.

Lue tästä, jos työskentelet julkissektorilla, merimiehenä, lentohenkilöstössä, tai saat tuloa toiminnastasi taiteilijana tai urheilijana.

Työnantajasi on Islannista   

Maksat palkasta veroa Islannissa siltä osin kuin työ on tehty Islannissa. Sinun täytyy kuitenkin ilmoittaa tulosi myös asuinvaltiosi veroilmoituksella.

Jos työskentelet etänä tai muutoin asuinvaltiossasi, maksat veroja siitä osasta palkkaa vain asuinvaltiossasi. Tämä koskee kaikkea asuinvaltiossa tehtyä työtä riippumatta siitä, onko työ säännöllistä vai satunnaista.

Jos olet työmatkalla muualla kuin Islannissa, maksat veroja siitä osasta palkkaa vain asuinvaltiossasi.

Voit myös katsoa mikä on verotaso Islannissa, kohdasta Esimerkkejä verolaskelmista

Työnantajasi on muualta kuin Islannista   

Maksat veroa Islannissa, jos yksi tai useampia alla olevista ehdoista täyttyy:

  • oleskelet Islannissa enemmän kuin 183 päivää perättäisten 12 kuukauden ajanjaksolla
  • työnantajallasi on kiinteä toimipaikka Islannissa
  • olet Islannissa vuokrattuna työntekijänä.

Jos mikään edellä mainituista edellytyksistä ei täyty, maksat veroja vain asuinvaltiossasi. Sinun täytyy myös ilmoittaa tulosi myös asuinvaltiosi veroilmoituksella.

Jos yksikin edellä mainituista edellytyksistä täyttyy, maksat palkastasi veroa Islannissa siltä osin kuin työ on tehty Islannissa.

Jos työskentelet etänä tai muutoin asuinvaltiossasi, maksat veroja siitä osasta palkkaa vain asuinvaltiossasi. Tämä koskee kaikkea asuinvaltiossa tehtyä työtä riippumatta siitä, onko työ säännöllistä vai satunnaista.

Jos olet työmatkalla muualla kuin Islannissa, maksat veroja siitä osasta palkkaa vain asuinvaltiossasi. Jos kuitenkin työskentelet työnantajasi asuinvaltiossa, maksat veroja siitä osasta palkkaa työskentelyvaltioon.

 

Johtokunnan jäsenen palkkio  

Maksat veroja Islantiin, jos asut toisessa Pohjoismaassa ja saat korvausta toimimisesta johtokunnan tai muun hallintoelimen jäsenenä islantilaisessa yhtiössä. Tulo voi kuitenkin olla veronalaista myös asuinvaltiossasi.  Tämä koskee maksettua korvausta riippumatta siitä missä työ on tehty.

Johtokunnan jäsenen palkkio saattaa olla veronalaista myös asuinvaltiossasi ja tulo on aina ilmoitettava veroilmoituksella asuinvaltiossasi. Jos maksat tulosta veroa molempiin maihin, asuinvaltiossasi huomioidaan se vero, jonka olet maksanut Islannissa.

Sosiaaliturva

Tilanteessasi on erityisiä säännöksiä, joiden perusteella päätetään minkä maan sosiaaliturvalainsäädännön piiriin kuulut. Ota yhteyttä asuinvaltiosi sosiaalivakuutusviranomaisiin tai Islannissa Tryggingastofnun ríkisins (www.tr.is) saadaksesi lisätietoja.

Valitse toinen maa tst:   Tanska | Norja | Suomi | Ruotsi