Asutko toisessa Pohjoismaassa ja saat sosiaalivakuutuskorvausta Ruotsista?

Seuraavassa on tietoa toisessa Pohjoismaassa asuvalle henkilölle, joka saa sosiaalivakuutuskorvausta Ruotsista. Tämä ohje koskee vain ruotsalaisen sosiaalivakuutuskorvauksen verottamista. Jos saat Ruotsista eläkettä, katso tarkemmin kohta "Eläkeläiset".

Esimerkkejä Ruotsista maksettavista sosiaalivakuutuskorvauksista:

Sairauspäiväraha, vanhempainraha ja korvaus työttömyyskassasta.

Verotus Ruotsissa

Maksat Ruotsissa veroa Ruotsista saamastasi sosiaalivakuutuskorvauksesta. Mitä veroa maksat riippuu siitä, oletko yleisesti vai rajoitetusti verovelvollinen.

Yleisesti verovelvollinen

Jos olet muuttanut Ruotsista ja sinulla on edelleen olennaiset siteet Ruotsiin, tai oleskelet Ruotsissa siinä määrin että sinun katsotaan asuvan Ruotsissa pysyvästi, sinua pidetään yleisesti verovelvollisena Ruotsissa. Tällöin maksat veroa Ruotsiin sosiaalivakuutuskorvauksista tavallisten sääntöjen mukaan ja sinun tulee antaa Ruotsissa veroilmoitus.

Rajoitetusti verovelvollinen

Jos olet Ruotsissa rajoitetusti verovelvollinen, maksat erityistä ulkomailla asuvien tuloveroa (SINK) saamastasi korvauksesta. Se on 25 prosentin lopullinen vero, ja maksaja, esim. ruotsalainen Försäkringskassan, perii veron ennen korvauksen maksamista. Siinä tapauksessa sinun ei tarvitse ilmoittaa tätä tuloa Ruotsissa veroilmoituksella. SINK-verotusta haetaan verohallinnolta (Skatteverket). Jos sinulla ei ole ruotsalaista henkilötunnusta tai ns. rinnakkaisnumeroa (samordningsnummer), se annetaan sinulle SINK-päätöksen yhteydessä.

Verotus asuinvaltiossa

Sosiaalivakuutuskorvausta voidaan verottaa myös asuinvaltiossasi. Jos sinua verotetaan sekä Ruotsissa että asuinvaltiossasi, asuinvaltiossasi tulee varmistaa, ettei kaksinkertaista verotusta tapahdu. Tämän takia ulkomailta saamasi tulo tulee aina ilmoittaa asuinvaltiosi veroilmoituksella.

Valitse toinen maa tst:   Tanska | Islanti | Norja | Suomi |