Tanska
Islanti
Norja
Suomi
Ruotsi
Meny

Verotili, verotuspäätös (skattebesked)

Verotili

Kaikki, jotka maksavat jossain muodossa veroja, saavat verotilin Verovirastosta.  Tämä tili sisältää kaikki ne verot ja maksut, joita verovirasto käsittelee. 

Verotiliin kootaan maksamasi verot, suorituksen maksajan ilmoittamat ennakonpidätykset ja lopulliset verot. Yksityishenkilöt tulevat kosketuksiin verotilin kanssa yleensä kerran vuodessa lopullisen veron yhteydessä. Riippumatta siitä, oletko itse vai työnantajasi ennakonpidätysten maksajana, niiden tulee mahdollisimman hyvin vastata sinulle lopullisesti määrättävää veroa.  

Verotuspäätös

Kun veroilmoituksesi on tarkistettu, lasketaan lopullisen veron määrä. Tulos näkyy verotuspäätöksellä

Kaikki eivät saa verotuspäätöstä samanaikaisesti. Verotuspäätöksiä lähetetään neljästi vuodessa: kesä-, elo-, syys- ja joulukuussa.Ulkomailla asuvat henkilöt saavat verotuspäätöksen joulukuussa. Myös ne henkilöt, jotka ovat verovelvollisia elinkeinotoiminnasta ja ovat osakkaina tai toimivat yritysjohtajana yrityksessä, saavat useimmissa tapauksissa päätöksen joulukuussa.

Jos veroja on maksettu liian vähän 

Jos lopullinen vero on korkeampi kuin ne ennakonpidätykset, joita on maksettu vuoden kuluessa, jäljelle jäävä osa täytyy maksaa jäännösverona. Verovelan korko lasketaan päiväkohtaisesti. Sinulla on 90 vuorokautta aikaa maksaa jäännösvero verotuspäätöksestä ilmenevästä päätöspäivämäärästä.Tämän jälkeen veloitetaan korkoa ("kostnadsränta"), joka voi olla noin 16 %.

Jos lasket että verotilin alijäämä on korkeintaan 30 000 SEK, vältyt koroilta jos maksat jäännösveron niin, että se on kirjattuna Veroviraston pankkisiirtotilillä ennen 3. toukokuuta verotusvuonna. Jos taas lasket, että verotilin alijäämä ylittää 30 000 SEK, maksat jäännösveron niin, että se on kirjattuna Veroviraston pankkisiirtotilillä viimeistään 12. helmikuuta verotusvuonna. Tällä tavalla vältyt maksamasta korkoa. 

Liikaa maksettu vero

Ellet ole ilmoittanut pankki- tai "plusgiro"-tilinumeroa saat maksuilmoituksen, jos summa on vähintään 2 000 kruunua. Alle 2 000 kruunun summa jää verotilillesi. Sinulla on kuitenkin mahdollisuus pyytää palautusta, vaikka summa olisi alle 2 000 kruunua mutta yli 100 kruunua.

Ellet ole ilmoittanut pankki- tai "plusgiro"-tilinumeroa saat maksuilmoituksen, jos summa on vähintään 2 000 kruunua. Alle 2 000 kruunun summa jää verotilillesi. Sinulla on kuitenkin mahdollisuus pyytää palautusta, vaikka summa olisi alle 2 000 kruunua mutta yli 100 kruunua. Saadessasi veronpalautukset maksumääräyksellä, on tärkeää, että olet ilmoittanut oikean osoitteen Verovirastolle, jotta maksunpalautus voitaisiin lähettää sinulle.

 

 

Meny
 
Logo